Supersemlor
Prova dessa supersemlor! Smalare men mer smak. Dessa semlor innehåller rostade hasselnötter, egenhändigt malda kardemummakärnor.
Ingredienser 16 st
7 dl siktat dinkelmjöl
5 msk sötströ
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
25 g färsk jäst för söta degar
2 dl ljummen mandelmjölk (går bra med mellanmjölk också)
1 dl kesella 1%
3 msk rumsvarmt smör
1 uppvispat ägg
Fyllning:
inkräm från bullarna
75 g rostade hasselnötter
2 msk sötströ
1/2 tsk vailjpulver
1 dl mandelmjölk (eller mellanmjölk)
2 dl mellangrädde
2 tsk sukrin melis (eller florsocker)
Gör så här:
Blanda 6 dl av dinkelmjölet med sötströ, salt och kardemumma. Rör ut jästen i mjölken. Häll i kesella, klickar av smöret och hälften av det uppvispade ägget. Häll i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt ev mer mjöl. Rulla ut till en längd och dela i 16 bitar. Rulla bullar och låt jäsa på plåten i 30 min. Pensla bullarna med resten av ägget. Grädda 5 min i mitten av ugnen i 250 grader. Låt kallna på galler.
Skär av ett lock och gröp ur bullarna med en gaffel. Mixa hasselnötterna och blanda med inkrämen, sötströ, mjölk och mellangrädde. Fyll bullarna med krämen. Vispa grädden och klicka ca 2 msk på varje semla. Pudra på sukrin eller florsocker.
Recept med inspiration från www.måbra.se