Söndagsfrukost!

Helgfrukost är det bästa som finns! Idag testade jag att baka formfranska. Dessutom både laktos och glutenfri. Brödet är gjort av en ljus mjölmix som man blandar själv. Som pålägg hade vi jordnötsmör, keso och chiasylt. Supergott! Funkar bra med bara smör eller smör och ost också. Brödet passar bra att rosta. Recept med inspiration från min nyinköpta bok "Smartare mat för hela familjen" författare Eleonora von Essen.
Formfranska
Ingredienser:
1 bröd
25 g jäst
1 msk fiberhusk
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 msk honung
2 tsk salt
ca 7 dl ljus mjölmix
vallmofrön att strö över brödet.
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och häll i ljummet vatten och fiberhusk. Låt stå 10 min. Tillsätt olja, salt, honung och mjölmixen. Arbeta ihop till en smidig deg. Forma degen till en avlång längd och lägg i bakplåtspapperklädd form. Strö på vallmofrön. Låt jäsa 1 tim. Grädda på 200 grader i 45 min,nedre delen av ugnen. Låt svalna helt innan det skärs upp.

Ljus mjölmix
Ingredienser:
3 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
4 dl havremjöl
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
Gör så här:
Blanda alla ingredienser. Kan användas till matbröd, pannkakor, tortillas och kakor!

Chiasylt passar lika bra på mackan som på youghurt eller fil. På bilden ovan äts den på kesofrutti (vaniljkvarg och keso)
Chiasylt
Ingredienser:
2 dl bär tex hallon, jordgubbar eller blåbär
3 msk ciafrön
1 dl vatten
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver
Gör så här:
Tina och mosa bären. Blanda i chiafrön, vaniljpulver och vatten och låt stå över natten.