Pizzatajm!
![](https://9daba5f526.cbaul-cdnwnd.com/db851ff91ade3006eddd3a18918cb671/200000122-41df041df1/pizza2.jpg?ph=9daba5f526)
Till helgens födelsedagsfirande blev det pizzor! Jag gick all in och provade olika fyllningar och såser, bara fantasin som sätter stopp! Jag gjorde tre olika sorter: klassisk Hawaii och två vegetariska varianter. Det behöver inte vara tomatsås på pizza! Jag testade en variant med grön ärtpesto. Supergott!! Degen bakades på dinkel och jäste över natten.
Här kommer receptet:
Pizzadeg:
50g jäst
3,5dl iskallt vatten
1tsk salt
2msk olivolja
2dl dinkelmjöl fullkorn
ca 6 dl siktat dinkelmjöl.
Gör så här.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör runt till jästen löst upp sig. Tillsätt salt, olja och mjöl. Knåda i ca 10 min tills det blivit en smidig deg. Låt jäsa i rumstemperatur 1-1,5 tim. Dela därefter degen i 6 bitar och rulla till bollar. Ställ i kylen med en våt handuk över i minst 5 tim. Jag lät dem jäsa över natten.
Ta upp på mjölat bakbord. Jag använde majsmjöl att baka ut i. Kavla till tunna runda bottnar. Blir 6 st. Lägg på valfri fyllning. Förslag på såser och fyllningar kommer här nedan.
![](https://9daba5f526.cbaul-cdnwnd.com/db851ff91ade3006eddd3a18918cb671/200000125-3abc83abca/deg-3.jpg?ph=9daba5f526)
Såser
Tomatsås
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 burk tomatkross
3msk tomatpure
1 riven morot
2msk olivolja
salt
svartpeppar
basilika
Gör så här:
Hacka lök och vitlök och bryn i oljan till den är glansig. Tillsätt tomatkross, tomatpure, selleri, morot och kryddor. Låt koka på svag värme i minst 45 min. Mixa därefter såsen till slät konsistens.
Ärtpesto
200g gröna tinade ärtor
2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflakes
saft från 1/2 citron
50g pinjenötter
50g riven parmesanost
1/2 dl olivolja
Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom parmesanosten. Riv parmesanost och blanda med ärtsmeten.
![](https://9daba5f526.cbaul-cdnwnd.com/db851ff91ade3006eddd3a18918cb671/200000127-11d4811d63/fyllning-2.jpg?ph=9daba5f526)
Förslag på Fyllningar:
Sötpotatispizza
Tomatsås i botten
1 tunt skivad sötpotatis
tunt skivad rödlök
hackade oliver
chiliflakes
flingsalt
rosmarin
smulad getost
riven mozzarellaost
skivade körsbärstomater
ruccola att strö på efter gräddning
Pizza med ärtpesto, getost och valnötter
I botten ärtpesto
smulad getost
valnötter
skivade körsbärstomater
ringlad honung på toppen
Hawaiipizza
Tomatsås i botten
strimlad skinka
hackad ananas
oregano
riven mager ost
Pizzorna gräddades i ugnen på 225 grader i ca 20 min.
Servera med pizzasallad! Jag gjorde på vitkål, skivad inlagd paprika på burk och en vinegrett av rapsolja och vinäger. smaka av med salt och peppar. Kan med fördel göras dagen innan.
![](https://9daba5f526.cbaul-cdnwnd.com/db851ff91ade3006eddd3a18918cb671/200000128-e45e5e45e7/pizza1.jpg?ph=9daba5f526)