Pizzatajm!

15.09.2019

Till helgens födelsedagsfirande blev det pizzor! Jag gick all in  och provade olika fyllningar och såser, bara fantasin som sätter stopp! Jag gjorde tre olika sorter: klassisk Hawaii och två vegetariska varianter. Det behöver inte vara tomatsås på pizza! Jag testade en variant med grön ärtpesto. Supergott!! Degen bakades på dinkel och jäste över natten. 


Här kommer receptet:

Pizzadeg:

50g jäst

3,5dl iskallt vatten

1tsk salt

2msk olivolja

2dl dinkelmjöl fullkorn

ca 6 dl siktat dinkelmjöl.

Gör så här.

Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör runt till jästen löst upp sig. Tillsätt salt, olja och mjöl. Knåda i ca 10 min tills det blivit en smidig deg. Låt jäsa i rumstemperatur 1-1,5 tim. Dela därefter degen i 6 bitar och rulla till bollar. Ställ i kylen med en våt handuk över i minst 5 tim. Jag lät dem jäsa över natten. 

Ta upp på mjölat bakbord. Jag använde majsmjöl att baka ut i. Kavla till tunna runda bottnar. Blir 6 st. Lägg på valfri fyllning. Förslag på såser och fyllningar kommer här nedan.



Såser

Tomatsås

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

3 stjälkar selleri

1 burk tomatkross

3msk tomatpure 

1 riven morot

2msk olivolja

salt

svartpeppar

basilika

Gör så här:

Hacka lök och vitlök och bryn i oljan till den är glansig. Tillsätt tomatkross, tomatpure, selleri, morot och kryddor. Låt koka på svag värme i minst 45 min. Mixa därefter såsen till slät konsistens.


Ärtpesto

200g gröna tinade ärtor

2 vitlöksklyftor

1 nypa chiliflakes

saft från 1/2 citron

50g pinjenötter

50g riven parmesanost

1/2 dl olivolja

Gör så här:

Mixa alla ingredienser utom parmesanosten. Riv parmesanost och blanda med ärtsmeten. 


Förslag på Fyllningar:

Sötpotatispizza

Tomatsås i botten

1 tunt skivad sötpotatis

tunt skivad rödlök

hackade oliver

chiliflakes

flingsalt

rosmarin

smulad getost

riven mozzarellaost

skivade körsbärstomater

ruccola att strö på efter gräddning


Pizza med ärtpesto, getost och valnötter

I botten ärtpesto

smulad getost

valnötter

skivade körsbärstomater

ringlad honung på toppen


Hawaiipizza

Tomatsås i botten

strimlad skinka

hackad ananas

oregano

riven mager ost


Pizzorna gräddades i ugnen på 225 grader i ca 20 min. 

Servera med pizzasallad! Jag gjorde på vitkål, skivad inlagd paprika på burk och en vinegrett av rapsolja och vinäger. smaka av med salt och peppar. Kan med fördel göras dagen innan. 

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång